איך לשמור על זכויות נשים בהיריון?

חוק עבודת נשים וכן תקנות שונות שנקבעו מכוח חוק זה מקנות לכל עובדת הרה זכויות משמעותיות. מודעות אליהן היא כמובן השלב הראשון במימוש מלא של כל אותן זכויות נשים בהיריון. במידת הצורך ניתן להתייעץ עם עו"ד אורן טל, מומחה לדיני עבודה בעל ניסיון רב.
זכויות נשים בהיריון – פירוט מלא של כל הזכויות
* שעות עבודה – החל מהחודש החמישי להיריון, חל איסור להעסיק נשים הרות בשבתות וחגים או מעבר לשעות העבודה הרגילות (אלא אם כן העובדת הסכימה בכתב לעבוד שעות נוספות, או בימי המנוחה, והציגה גם אישור מרופא).
* עבודות מסוכנות – אסור להעסיק אישה הרה בעבודה המוגדרת כ"מסוכנת". למשל, עבודה שכרוכה בחשיפה לחומרים מסוכנים או כזו שמעלה את טמפרטורת הגוף באופן משמעותי לפרקי זמן ארוכים.
* היעדרות מעבודה – לכל עובדת הרה הזכות להיעדר מהעבודה לצורך בדיקות רפואיות. היקף ההיעדרות המקסימלי תלוי בהיקף המשרה. גם לבן זוג של עובדת הרה ישנה זכות להיעדר מעבודתו לצורך ליווי לבדיקות וטיפולים, וזאת על בסיס ימי המחלה שצבר.
* חל"ת – עובדת בהיריון רשאית לצאת לחופשה ללא תשלום אם רופא מאשר שהיא לא יכולה לעבוד בתפקיד הנוכחי ובסביבת העבודה הקיימת.
* גמלת שמירת היריון – המוסד לביטוח לאומי ישלם לאישה הרה גמלת שמירת היריון אם היא נאלצה להפסיד 30 ימי עבודה ומעלה עקב סביבת עבודה שאינה בטוחה עבורה ועבור העובר, ואם המעסיק לא הצליח למצוא לה תפקיד אחר.
* הגנה מפני פיטורין – נשים הרות מוגנות מפני פיטורין אם יש להן ותק של חצי שנה ומעלה במקום העבודה. מעסיקים רשאים לבקש היתר מיוחד לפטר אישה בהיריון ממשרד העבודה, אולם רק בתנאי שאין קשר בין ההיריון לבין הצורך לפטר את העובדת.
ייעוץ סבלני ומקיף וייצוג נחוש
בכל מקרה שבו לא נשמרות זכויות נשים בהיריון, מומלץ להיעזר בעורך דין מומחה. השירות של עו"ד אורן טל כולל ייעוץ מקיף וסבלני, בהתאמה מלאה לנסיבות הספציפיות, ובמידת הצורך ייצוג נחוש של העובדת ההרה מול המעסיק, עד למיצוי מלוא הזכויות, או לחלופין הגשת תביעה שתוביל לקבלת פיצויים הולמים.